Uszkodzenia zbóż, owoców i warzyw spowodowane przez owady sprawiają, że produkty te nie nadają się do spożycia i sprzedaży. Środki ochrony roślin są kluczowym składnikiem komercyjnej produkcji roślin spożywczych, gdzie tolerancja na uszkodzone i nienadające się do sprzedaży produkty jest bardzo niska. Tradycyjną metodą stosowania insektycydów do zwalczania szkodników owadzich jest opryskiwanie dolistne za pomocą opryskiwaczy wysokociśnieniowych.
Jak skutecznie stosować insektycydy
Dryf związany z opryskiwaniem środkami ochrony roślin za pomocą zraszaczy jest problematyczny w regionach, w których stykają się obszary miejskie i rolnicze. Problemy te można zmniejszyć lub wyeliminować, przechodząc na metodę kroplową. Insektycydy aplikowane poprzez nawadnianie kroplowe są dostarczane bezpośrednio do strefy korzeniowej roślin, gdzie są pobierane przez korzenie i przenoszone do różnych tkanek. Ponieważ pozostałości insektycydów znajdują się w układzie naczyniowym rośliny, a nie na powierzchni roślin przy opryskiwaniu dolistnym, dotknięte owady to te, które żywią się bezpośrednio na samej roślinie.
Jest to bezpieczniejsze dla organizmów niebędących celem zwalczania obecnych na polach rolniczych, takich jak naturalne drapieżniki szkodliwych owadów. Te różnice w sposobie stosowania insektycydów i miejscu ich przedostawania się do rośliny i otaczającego ją środowiska są korzystne dla robotników rolnych, konsumentów i zdrowia środowiska. Insektycydy stosowane w zastosowaniu kroplowym muszą mieć działanie ogólnoustrojowe, aby mogły być wchłonięte przez system korzeniowy i przemieszczane po całej roślinie.
Te insektycydy są bardziej selektywne w stosunku do docelowych szkodników owadzich, przy mniejszej toksyczności dla owadów i ludzi niebędących celem zwalczania, w porównaniu z insektycydami niesystemicznymi, które w dużej mierze opierają się na działaniu kontaktowym. Na stronie https://innvigo.com/insektycydy/ możemy zakupić różnorodne insektycydy o różnym spektrum działania. Chemizacja daje hodowcom możliwość radzenia sobie ze szkodnikami owadzimi warzyw, owoców i innych upraw dzięki lepszej kontroli szkodników, oszczędności kosztów i ochronie konsumentów, pracowników rolnych i środowiska.